De Universiteit van São Paulo gaat samen met een plaatselijk energiebedrijf een zonnecentrale bouwen. Het maakt deel uit van een nationaal plan om de productie van zonne-energie fors goedkoper te maken.
De zonnecentrale in São Paulo zal uit 2500 panelen bestaan, met een gezamenlijke capaciteit van 500 kilowatt. Het wordt de derde zonnecentrale van het land, en de tweede die stroom levert aan het openbare net. De kostprijs bedraagt 5 miljoen euro. Die wordt gefinancierd door het ministerie van Energie van de deelstaat São Paulo.
Kostprijs terugdringen
Het gaat om een van de achttien projecten die in 2011 zijn goedgekeurd door het Nationaal Agentschap voor Elektrische Energie om de kostprijs van de productie van zonne-energie tot een derde van de huidige prijs terug te brengen. Nu kost zonne-energie er nog 110 euro per megawattuur.
“Wanneer de productiebron op het distributienet wordt aangesloten, zullen gegevens worden verzameld om zijn gedrag te evalueren”, zegt ingenieur Rafael Herrero Alonso van het Laboratorium voor Geïntegreerde Systemen, een van de verantwoordelijken van het project.
Efficiëntie
Deze zomer kwam het Bedrijf voor Energieonderzoek (EPE), een instantie die van het ministerie van Energie afhangt, tot de conclusie dat het opwekken van zonne-energie op grote schaal goedkoper en efficiënter moet kunnen. Het grootste deel van de Braziliaanse elektriciteit wordt door waterkrachtcentrales opgewekt.
Brazilië is een van de landen waar de capaciteit van hernieuwbare energie het snelst groeit. Volgens een recente studie van het Internationaal Energieagentschap zal Brazilië na de China, de VS en India tot 2017 de grootste groei realiseren op dit vlak.
Reageer op dit bericht