Een grote meerderheid van de Europese burgers wil meer transparantie en minder invloed van lobbygroepen, blijkt uit onderzoek.
De enquête, die uitgevoerd is bij meer dan zesduizend burgers in zes Europese landen, wijst uit dat 73 procent van de respondenten zich zorgen maakt over de invloed van industriële lobbygroepen op het beslissingsproces. Acht op tien respondenten vindt dat die lobbygroepen aan strengere regels onderworpen moeten worden, om een eerlijke vertegenwoordiging van de verschillende belangen mogelijk te maken.
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester stelde vorig jaar al voor dat ieder nieuw wetsvoorstel voortaan een paragraaf over de invloed van lobbyisten moet bevatten. In die paragraaf moet staan met wie een bewindspersoon heeft gepraat, wat er is besproken en welk lobbybelang er is ingebracht.
De Europese enquête is aan het begin van het Europese Jaar van de Burger op verzoek van de ngo’s Friends of the Earth Europe en Acces Info Europe uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS. “De resultaten van deze rondvraag zouden een alarmsignaal moeten zijn voor de Europese beleidsmakers”, zegt Natacha Cingotti from Friends of the Earth Europe (FoEE). “De burgers vragen duidelijk om strengere wetgeving voor lobbyisten.”
Volgens de organisatie is het daarom van groot belang dat parlementsleden open zijn over hun verschillende mandaten en belangenconflicten vermijden. Vier op vijf respondenten denkt niet dat beslissingen van parlementsleden in het belang van de burger zijn als die parlementsleden ook werken voor een lobbygroep of privébedrijf.
Het onderzoek wijst volgens FoEE op de groeiende bezorgdheid bij de Europese burger na verschillende schandalen. Zo was er onlangs het ontslag van Europees Commissaris John Dalli, die lobbywerk uitgevoerd zou hebben voor een tabaksproducent. Over zijn ontslag wordt geheimzinnig gedaan en het rapport dat tot zijn ontslag leidde, is ondanks aandringen van het Europees parlement nog steeds niet gepubliceerd.
Uit de bevraging blijkt dat de Europese burger meer inzage wil in besluitvormingsprocessen. Zo vindt 85 procent van de respondenten dat de informatie over onderhandelingen met lidstaten publiek moet zijn. Bijna evenveel burgers vinden dat het werk van de Europese Centrale Bank transparanter moet.
“Dit onderzoek bevestigt dat de Europese burger behoefte heeft aan meer informatie over wat er in Brussel gebeurt,” zegt Helen Darbishire van Acces Info Europe. “En dat ze specifiek meer willen weten over de manier waarop beslissingen genomen worden en hoe het geld wordt uitgegeven: 86 procent vindt het belangrijk dat financiële rapporten en evaluaties over de uitgaven publiek gemaakt worden.”
Reageer op dit bericht