RSS

Wereld wil extra betalen voor schone energie

do, nov 20, 2008

Wetenschap en Natuur

Wereld wil extra betalen voor schone energie

Een meerderheid van de bevolking in 21 landen vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in duurzame energie. Ook als dat op korte termijn extra kosten met zich meebrengt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van World Public Opinion, een netwerk van onderzoekscentra.

“Mensen zien dat olie opraakt en dat het noodzakelijk is naar alternatieven te zoeken”, zegt Steven Kull, directeur van World Public Opinion. “Ze denken op de lange termijn.”

Gemiddeld vindt 77 procent van de respondenten dat beleidsmakers meer mogelijkheden moeten krijgen om te investeren in alternatieve energie. De resultaten variëren van 50 procent in Rusland tot 89 procent in Zuid-Korea.

Met een gemiddelde van 74 procent blijkt er bijna evenveel enthousiasme te bestaan voor het energiezuiniger maken van gebouwen. De minste steun daarvoor is er in de Palestijnse Gebieden (54 procent), de meeste steun komt van de Fransen en Britten (89 procent).
Nucleaire energie

Minder dan de helft van de respondenten wil meer aandacht voor kernenergie, kolen of olie. Alleen in Kenia, Argentinië, Jordanië en Nigeria bestaat meer dan 50 procent steun voor de bouw van nieuwe centrales gestookt op olie of kolen.

“Het is opvallend dat er wereldwijd zoveel overeenstemming bestaat over de vraag of de overheid alternatieve energie en energiezuinigheid moet stimuleren of niet”, zegt Kull. “Even opvallend is hoe weinig regeringen het publiek daarin volgen.”

Van de ondervraagden vindt 69 procent dat de overheid groene energie moet stimuleren, ook al kost dit op korte termijn meer. Extra belasting op vervuilende auto’s kan op steun van 48 procent van de geënquêteerden rekenen. Negenendertig procent is daar tegen. “De steun voor alternatieve energie daalt slechts licht als blijkt dat daar een hoger prijskaartje aanhangt”, zegt Kull. “Mensen willen duidelijk dat er meer gebeurt dan nu het geval is.”
Niet grenzeloos

In alle deelnemende landen is een meerderheid van de ondervraagden het erover eens dat overstappen op alternatieve energie op lange termijn geld bespaart. Zesenzestig procent is dan ook voorstander van zo’n traject. Slechts 21 procent verwacht dat een omschakeling de economie langdurig zal schaden, vanwege de hoge kosten daarvan.

De steun voor alternatieve energie is echter “niet grenzeloos”, benadrukte Kull. In landen waar regeringen al actie ondernemen tegen klimaatverandering en voor energiezuinigheid – zoals Duitsland en Italië – is het aantal mensen dat bereid is meer te betalen voor duurzame energie iets lager dan in landen waar nog maar weinig maatregelen zijn genomen.

Ook blijkt uit de peiling dat olie-exporterende landen als Rusland, Azerbeidzjan en Indonesië, kritischer zijn over alternatieve energie dan olie-importerende landen. “De olieproducerende landen profiteren uiteraard van het gebruik van olie en zijn misschien bang dat de olieprijs daalt door de opkomst van alternatieve energie. En het olieprobleem is natuurlijk ook minder dringend in olieproducerende landen.”

Voor het onderzoek werden 20.790 mensen in 21 landen ondervraagd, tussen 15 juli en 4 november van dit jaar. De respondenten kwamen onder meer uit grote landen als China, India, de Verenigde Staten, Indonesië, Nigeria en Rusland.

Er werden ook interviews gehouden in Argentinië, Azerbeidzjan, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Jordanië, Kenia, Mexico, de Palestijnse Gebieden, Polen, Zuid-Korea, Thailand, Turkije en Oekraïne. De onderzoekers spraken ook met respondenten in Taiwan, Hongkong en Macau.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?