RSS

Wolkenkrabber zet trillingen van stadsgeluid om in duurzame energie

do, mrt 28, 2013

Wetenschap en Natuur

De Soundscraper is een futuristische concept, ontworpen om de geluidstrillingen van drukke steden om te zetten in duurzame energie. De Soundscraper is ontworpen door Julien Bourgeois, Olivier Colliez, Savinien de Pizzol, Cedric Dounval en Romain Grouselle, en is bekleed met geluidsgevoelige trilharen die kinetische energie opvangen en tegelijkertijd de stedelijke geluidshinder absorberen.

De ontwerpers geven aan, als deelnemers aan de eVolo Skyscraper Competition van 2013, dat de Soundscrapers naast grote snelwegen en spoorwegknooppunten gebouwd kunnen worden, wat uiteraard ideale locaties zijn voor het opvangen van trillingen uit de omgeving. Een geluidsabsorberend materiaal zou de buitenkant van de toren met een dubbele laag bedekken, dat een het grote metalen frame aan het zicht onttrekt.

soundscraper-2

Voor iedere Soundscrapers zullen 84.000 haartjes het metalen frame bedekken en het geluid van auto’s, treinen, voetgangers en voorbijvliegende vliegtuigen opvangen. Ieder haartje is voorzien van geluidssensoren, genaamd Parametric Frequency Increased Generators. Zodra het lawaai wordt opgepikt, zet een energie-oogstsysteem de trillingen om in kinetische energie. Transducer cellen zetten de energie vervolgens om in elektriciteit, dat opgeslagen of getransporteerd wordt naar net voor gewoon elektrisch gebruik.

soundscraper-3

Het team schat dat een enkele Soundscrapers tot wel 150 megawatt aan energie kan produceren in een dichtbevolkte stad, wat ruwweg kan worden omgezet in 10% van de vraag naar verlichting van Los Angeles. De duurzame energie zou uiteraard ook flink helpen om de uitstoot van koolstofdioxide in een grote stad, en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk terug te dringen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Jan Kramer:

    Dit moet wel flauwekul zijn. Het kan namelijk in de energiebalans van geluid dat bijvoorbeeld auto’s produceren niet zo zijn dat diezelfde auto’s op hun eigen geluid zouden kunnen rijden. Voor het produceren van heel veel geluid is heel weinig energie nodig. Omgekeerd betekent dat dat het vele geluid in de stad maar zeer weinig energie oplevert. Daar komt nog eens bij dat het oppervlak van de pilaar zo gering is dat een verwaarloosbaar deel van dat autogeluid in de stad het ding treft. Onzin dus.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?