Een enorme luchtafweerbunker uit de tweede wereldoorlog in het Duitse Hamburg krijgt een tweede leven als zonne-energie centrale.
De enorme bunker in Wilhelmsburg, aan de rand van Hamburg, werd gebouwd in 1943 als toevluchtsoord voor dertigduizend mensen. Op het dak stonden luchtafweerbatterijen. Na de oorlog werd het interieur vernield door de Britten. Zes van de acht verdiepingen stortten in, enkel de buitenmuren van drie meter dik doorstonden de tand des tijds. Het complex bleef zestig jaar lang onbruikbaar.
Maar nu krijgt het gebouw een tweede leven. De bunker wordt niet alleen een beschermd monument, maar zal een heuse zonne-energiecentrale herbergen. Een groot warmteopslagsysteem vormt het hart de bunker. Op het dak en de zuidgevel komen zonnepanelen die de warmte leveren. Dit wordt onder andere aangevuld met restwarmte van industrie in de buurt.
Wanneer alle installaties in werking zijn, moet de centrale zo’n 22.500 megawattuur aan warmte kunnen leveren, en 3.000 megawattuur aan elektriciteit. Wat voldoende is om zo’n drieduizend huishoudens van warmte te voorzien, en 1.000 gezinnen van elektriciteit. De hele installatie moet zo’n 6600 ton CO2 per jaar uitsparen. Er komt ook een café op een hoogte van dertig meter, met een uniek zicht op Hamburg.
Reageer op dit bericht