De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Die oproep heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag in Den Haag gedaan bij de opening van de ‘oceanentop’, waaraan deze week 500 mensen uit 80 landen meedoen.
Volgens Dijksma weten velen wel wat er nodig is om zeeën en oceanen schoner en gezonder te maken, maar lopen veel maatregelen en andere initiatieven stuk op tegengestelde belangen. Daarom is het nodig dat landen, bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties en wetenschappers de handen ineenslaan en samen echt iets doen tegen overbevissing, voedseltekorten en de vervuiling van oceanen, aldus de staatssecretaris.
Het is daarbij volgens haar belangrijk dat lokale ideeën over bijvoorbeeld slimmer en duurzamer vissen overal ter wereld bekend raken en een kans krijgen. De urgentie is hoog en daarom is regionale, maar ook internationale samenwerking geboden om de problemen het hoofd te kunnen bieden, aldus Dijksma.
Toenemende vraag naar vis
De oceanen beslaan twee derde van het aardoppervlak en 80 procent van al het leven bevindt zich in de oceanen, die bovendien belangrijk zijn voor ons klimaat, ons voedsel en de zuurstofvoorziening op aarde. De wereldbevolking zal toenemen naar 9 miljard mensen (in 2050) en de vraag naar vis zal de komende 20 jaar naar verwachting verdubbelen. Maar door overbevissing is al ruim 40 procent van het totale visbestand uitgeput.
Beschermd natuurgebied
Nederland neemt ondertussen ook maatregelen om de Noordzee extra te beschermen. Zo worden daar later dit jaar grote gebieden aangewezen als beschermd natuurgebied. Het gaat om Friese Front, Klaverbank en Doggersbank, die volgens het ministerie samen een oppervlakte hebben ter grootte van de provincies Gelderland en Overijssel. Begin volgend jaar komen er bovendien proefprojecten in de Noordzee om schelpenbanken te herstellen. Dat zijn ,,essentiële kraamkamers voor vis”, aldus het ministerie.
wo, apr 23, 2014
Politiek en Samenleving, Wetenschap en Natuur