RSS

VS en China tekenen baanbrekend klimaatakkoord

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jingping hebben in het geheim onderhandeld over een baanbrekend klimaatakkoord. Ze zijn overeengekomen dat de VS hun uitstoot tegen 2025 aanzienlijk terugdringen, terwijl China voor het eerst belooft om de groei van de uitstoot te stoppen.

Tot nog toe was het wantrouwen tussen de VS en China altijd een van de grootste obstakels was voor een wereldwijd klimaatakkoord. Geen van beide landen wilde de nek uitsteken uit vrees economisch in het nadeel te komen. Dat de beide landen nu overeengekomen zijn om samen belangrijke stappen te nemen, is goed nieuwe voor de cruciale klimaattop in Parijs volgend jaar.

China, de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, belooft in het akkoord dat die uitstoot in 2030 niet meer zal groeien, en zelfs eerder als dat mogelijk is. Dat is belangrijk, want het land had tot nog toe altijd geweigerd om dergelijke beloftes te doen. Peking neemt zich ook voor om het tegen 2030 minstens 20 procent van de energievraag uit van hernieuwbare energiebronnen te halen.

De Verenigde Staten willen hun uitstoot laten dalen met 26 tot 28 procent tegen 2025.

“De VS en China hopen dat ze met deze nieuwe doelstellingen het momentum kunnen creëren voor de klimaatonderhandelingen en ander elanden kunnen insprireren om zo snel mogelijk ambitieuze actie te ondernemen”, zegt het Witte Huis in een verklaring. “De twee presidenten hebben zich voorgenomen om het komende jaar nauw samen te werken om een succesvol klimaatakkoord te bereiken in Parijs.”

Volgens Christiana Figueres, klimaatgezant van de Verenigde Naties, is het akkoord bijzonder goed nieuws voor de klimaattop in Parijs. “Deze twee cruciale landen hebben vandaag een belangrijk pad aangekondigd naar een betere en meer veilige toekomst voor de mensheid”, zegt ze in een reactie. “In combinatie met de recente aankondiging van de Europese Unie is dit het signaal van een groeiende positieve vastberadenheid van steeds meer belangrijke economieën om de klimaatverandering aan te pakken.”

Het akkoord kan wereldwijd op veel bijval rekenen, maar in eigen land krijgt Obama ongetwijfeld te maken met stevige weerstand. Het akkoord impliceert dat de VS hun klimaatinspanningen verdubbelen, en dat terwijl het Congres nu volledig wordt gedomineerd door de Republikeinen.

Mitch McConnel, de Republikeinse leider in de Senaat, heeft het akkoord meteen veroordeeld. “Dit onrealistisch plan, dat door de president wordt gedumpt op zijn opvolger, zal niet alleen banen kosten, maar ook de energiefactuur doen stijgen”, zei hij in een reactie. “Onze economie is niet bestand tegen de ideologische oorlog tegen steenkool van de president, die de druk op middenklassegezinnen en op mijnwerkers verhoogt.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,