RSS

Groene Kieswijzer laat zien welke partij het best bij je milieustandpunten past

Groene Kieswijzer laat zien welke partij het best bij je milieustandpunten past

Stichting Natuur en Milieu komt voor de Europese verkiezingen met de eerste milieu-kieswijzer van Nederland. Iedereen die milieu en klimaatverandering belangrijke onderwerpen vindt kan hierop achterhalen welke partij het beste bij hem/haar past.

Op www.groenekieswijzer.nl is te lezen wat de partijen vinden over 20 milieuonderwerpen, van dierenwelzijn tot kernenergie. Op één na alle partijen die in de Tweede Kamer zitten én meedoen aan de Europese verkiezingen hebben hieraan meegewerkt. Alleen de PVV had geen interesse in medewerking aan de Groene Kieswijzer.

Europese verkiezingen zijn in hoge mate milieuverkiezingen, want het grootste deel van onze milieuwetgeving wordt Europees gemaakt. Per slot van rekening kent het milieu geen landsgrenzen. En juist op milieugebied heeft het Europees Parlement een belangrijke stem. Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: “Het is dan ook van belang dat je weet hoe de partijen denken over milieuonderwerpen. Deze site geeft je daarin snel inzicht en helpt je bij het maken van je partijkeuze voor 4 juni.”

Het Europees Parlement dat in juni wordt gekozen heeft al onmiddellijk een stevig pakket aan milieuonderwerpen op zijn bord. Dat varieert van het aanscherpen van zuinigheidseisen aan elektrische apparaten en het aanpakken van de luchtvervuiling tot aan het zorg dragen voor een leiderschapsrol bij het afsluiten van het wereldwijde klimaatverdrag in december in Kopenhagen.

Ter illustratie twee van de stellingen van www.groenekieswijzer.nl waarop je kunt reageren.

‘In Europa moeten nieuwe kolencentrales worden toegestaan, omdat we dan onafhankelijker wor-den van gas- en olie-importen’

‘Vanwege milieuvervuiling en dierenleed door de vleesproductie moet niet-biologisch geproduceerd vlees in het hoge BTW-tarief vallen’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. Veronique Swinkels:

    Mag ik me voorstellen, Veronique Swinkels, kandidaat 3 van Newropeans. Newropeans is een nieuwe Europese politieke partij met een vernieuwend en innovatief programma voor de toekomst van Europa. Helaas staan op de groenekieswijzer alleen de gevestigde partijen vermeld. Jammer dat natuur en milieu geen ruimte heeft ingeruimd voor nieuwe partijen met en fris geluid. Newropeans wil een sterke Europese democratie omdat wij van mening zijn dat dat de enige manier is om met Europa verder te komen en ook daadwerkelijk alle mooie beloftes van de nationale partijen over het milieugerealiseerd te zien worden. Voor de volledigheid hierbij de antwoorden op de stellingen van de groene kieswijzer want wij hebben ze wel ingevuld. meer weten over onze veranderingsagenda en hoe Europa democratischer kan worden kijk dan op http://www.newropeans.eu

    De stellingen van de groene kieswijzer:
    1. Europa moet zorgen voor een groter netwerk van beter beschermde natuurgebieden.
    Eens. De biodiversiteit en bevordering van natuurgebieden is een grensoverschrijdende problematiek. Grote belangrijke natuurgebieden liggen ook in meerdere landen. Europa speelt een rol in het op hoofdlijnen vaststellen van het netwerk en in overleg tussen de landen zal vervolgens hier invulling moeten worden gegeven.
    2. Alle commerciële visvangst wordt verboden, tenzij aangetoond wordt dat het zeeleven er geen enkele schade van ondervindt.
    Oneens. Deze stelling vraagt om een belofte die niet is waar te maken. Newropeans streeft naar duurzame voedselvoorziening in Europa. Boeren en vissers hebben niet alleen een commerciëel belang maar ook een ecologische verplichting.
    3. Europese landbouwsubsidies voor boeren moeten worden afgeschaft.
    Oneens. Het gaat niet om de afschaffing van de landbouwsubsidies maar om de wijze waarop ze wordt aangewend. Het Europees landbouwbeleid is van grote invloed op de stabiliteit van de agrarische sector in de 27 lidstaten en van groot belang in het EU budget. De gestegen voedselprijzen in 2008 illustreren de sociale en politieke importantie van dit beleid. Volgens Newropeans dient het landbouwbeleid de volgende 6 principes te volgen: voldoende voedselproductie, voedselkwaliteit, milieubescherming, landelijke cultuur, internationale gevolgen en de levensstandaard van de boer.

    4. De EU moet zo snel mogelijk miljarden gaan steken in een Europees supernet van hoogspanningskabels in zee dat geschikt is om windmolens op aan te sluiten.
    Eens. De investeringen die we in Europa samen aangaan moeten inderdaad ten dienste staan van duurzame en schone energie.
    5. Het verbieden van veel energie gebruikende apparaten zoals gloeilampen en terrasverwarmers, is geen taak voor de EU.
    Eens. De lidstaten moeten zelf dit soort zaken regelen. Normen stellen aan producten en informatie verplichtstellen over energiegebruik is wel een Europese aangelegenheid. Efficiëntie van alles wat energie gebruikt (huizen, vervaardiging, transport, etc.) moet worden verbeterd.
    6. De EU moet belasting heffen op het verbruik van fossiele brandstoffen om daarmee groene energie goedkoper en concurrerend te maken.
    Eens. We hebben gezien wat er met de vliegtax gebeurd als dit soort belastingen niet op Europees niveau gereguleerd worden. De belasting wordt dan een onderdeel van de prijzenslag en consumenten vertrekken vanuit het goedkoopste land. Mobiliteit is een Europees gegeven en zal op Europees niveau gereguleerd moeten worden. Of de EU daadwerkelijk zelf de belasting gaat heffen is daarbij nog de vraag, logischer is om het Europees te regelen en nationaal te innen.
    7. De overheid moet boeren subsidiëren voor de bescherming van natuur en landschap.
    Eens. Het Europees landbouwbeleid is van grote invloed op de stabiliteit van de agrarische sector in de 27 lidstaten. Volgens Newropeans dient het landbouwbeleid de volgende 6 principes te volgen: voldoende voedselproductie, voedselkwaliteit, milieubescherming, landelijke cultuur, internationale gevolgen en de levensstandaard van de boer.
    8. De overheid moet kernenergie bevorderen om onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen.
    Oneens. De overheid moet duurzame energie bevorderen om onafhankelijke te worden van fossiele brandstoffen. Nucleaire energie heeft alleen dan toekomst wanneer we ons de technologie van transmutatie en nucleaire fusie eigen maken, om resturanium niet te verkwisten en om niet met radioactief afval te blijven zitten.
    9. In heel Europa moet een kilometerheffing komen voor personenauto’s en vrachtauto’s, die hoger is voor onzuinige voertuigen en lager voor zuinige voertuigen.
    Eens. Mobiliteit is een Europees onderwerp. Het Europees regelen van de beprijzing van autogebruik waarbij de vervuiler meer betaalt dan de zuinige rijder is een goed uitgangspunt. Het innen is een nationale aangelegenheid.

    10. In sommige landen mogen op zondag geen vrachtauto’s rijden, dit moet in de hele Europese Unie gaan gelden.
    Oneens. De individuele landen mogen hier zelf over beslissingen. Europa gaat hier niet over.
    11. Nederland mag Europese milieuregels niet aanscherpen.
    Oneens. Europa moet minimum normen stellen en Nederland mag deze aanscherpen. In de praktijk zien we juist op milieugebied dat Nederland zeker geen voorloper is.——–
    12. Europa moet soepeler worden bij het toestaan van genetisch veranderde landbouwproducten.
    Oneens. Het verbouwen van gengemanipuleerde gewassen moet worden stopgezet totdat er voldoende bewijs is dat het verbouwen hiervan de gezondheid van mens en de biodiversiteit niet schaadt.

    13. Vanwege dierenwelzijn moet het verboden worden dat vee langer dan 4 uur vervoerd wordt.
    Oneens. Een landbouw- of veeteeltproduct moet idealiter zo dichtbij mogelijk worden geconsumeerd zodat het zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. Binnen Europa lijkt echter een tijdspanne van 4 uur voor veetransport een niet realistisch streven en de vraag is ook of het echt iets oplevert. Interessanter is aandacht te besteden aan de hele keten van duurzaamheid bij de vleesproductie. Het geven van subsidie voor kipcommercials moet worden afgeschaft tenzij het gaat om het promoten van duurzaam geproduceerd vlees.
    14. Vanwege de milieuvervuiling en het dierenleed door de vleesproductie moet niet-biologisch geproduceerd vlees in het hoge BTW tarief gaan vallen.
    Eens. De prijsverschillen tussen goed en fout vlees worden daardoor opgeheven. Daarnaast moet goed worden opgelet dat subsidies niet terechtkomen bij de intentsieve veehouderij. Het geven van subsidie voor bijvoorbeeld kip radiocommercials moet direct worden afgeschaft..
    15. Ondergrondse opslag van CO2 is te riskant en moet dus niet toegestaan worden.
    Geen mening. Ons programma heeft hier geen uitspraak over.
    16. Europese luchtkwaliteitsnormen mogen niet leiden tot vertraging van bouwprojecten.
    Oneens. Europa is er niet alleen voor het stimuleren van commerciële activiteit. Deze regels dwingen bedrijven na te denken over de effecten van hun werkzaamheden en over de inrichting van de samenleving.
    17. De EU moet alleen de meest zuinige elektrische apparaten op de markt toelaten.
    Oneens. Er moeten duidelijke normen worden gesteld en deze moeten worden goed en herkenbaar worden gecommuniceerd en zichtbaar zijn op de producten. Zuinigheid moet worden beloond en onzuinigheid belast. De consument maakt daarbinnen haar keuzes. We moeten Europa niet synoniem alten worden met verbieden en overreguleren want dat levert voor het bedrijfsleven en met name het MKB veel te veel regeldruk op.
    18. Dierenwelzijn gaat boven culturele gebruiken, dus verbiedt zaken als stierenvechten, kievietseierenrapen en circusoptredens met wilde dieren.
    Oneens. Lokale gewoontes moet vooral onder nationale zeggenschap blijven. Dierenleed moet op Europees niveau worden aangekaart maar het nationaal niveau moet lokale gebruiken blijven beoordelen. Anders gaan we toe naar een Europa dat synoniem staat voor overheidsbemoeienis op te veel fronten. Juist het beschermen en behouden van lokale en nationale gewoontes en gebruiken is belangrijk om Europa geaccepteerd te houden door de Europeanen.
    19. In Europa moeten nieuwe kolencentrales worden toegestaan, omdat we dan onafhankelijker worden van gas en olie importen.
    Oneens. Newropeans zet in op duurzaamheid en gebruik van wind en zonne-energie.
    20. Elk land in Europa moet zelf beslissen over het al of niet invoeren van milieubelastingen.
    Oneens. Milieu is grensoverschrijdend en zal ook op Europees niveau moeten worden afgestemd. Europa moet minimumnormen opleggen zodat er geen milieuvervuilende hotspots ontstaan en blijven bestaan.

    veel dank voor uw aandacht
    Veronique Swinkels
    Coordinator Newropeans in Nederland

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?