De inwoners van de meeste landen voelen zich gelukkiger dan 25 jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens van een wereldwijd geluksonderzoek dat elke vijf jaar wordt herhaald.
Onderzoekers van het zogenaamde World Values Survey meten het geluk in een land door aan 1400 inwoners te vragen om zichzelf een cijfer tussen 1 en 4 te geven voor hun levensgeluk (1 = zeer ongelukkig, 4 = erg gelukkig).
De enquêtes worden sinds 1981 regelmatig uitgevoerd in 52 verschillende landen, die 90 procent van de wereldbevolking herbergen.
Uit een nieuwe analyse van de resultaten blijkt dat het ‘bruto nationaal geluk’ in 45 van die landen de afgelopen vijfentwintig jaar is toegenomen. Het percentage mensen dat zichzelf beschrijft als ‘erg gelukkig’, steeg wereldwijd met 7 procent.
Economische vooruitgang
Volgens de onderzoekers zijn meer persoonlijke vrijheden en economische vooruitgang de belangrijkste oorzaken van het toegenomen geluk. Vooral die laatste factor is opvallend, omdat andere wetenschappelijke studies er juist op wijzen dat economische voorspoed in een land niet automatisch leidt tot een ‘blijere’ bevolking.
“Er zijn uitzonderingen op die regel”, zegt hoofdonderzoeker Roberto Foa van het World Values Survey in de Britse krant The Guardian. “Als mensen door economische vooruitgang aan armoede ontsnappen, gaat hun gelukscijfer bijna lineair omhoog. Pas wanneer hun basisbehoeftes zoals onderdak en voedsel zijn vervuld, leidt economische vooruitgang niet meer automatisch tot meer geluk.”
Ranglijst
Vooral in India, Mexico, Puerto Rico en Zuid-Korea werden mensen de afgelopen vijfentwintig jaar gelukkiger door economische groei. Ook veel voormalige Sovjet-staten stegen op de geluksranglijst, ondanks dat die landen last hebben van een kwakkelende economieën.
Democratie
Volgens de onderzoekers is die stijging waarschijnlijk te verklaren door de invoer van democratie en toegenomen persoonlijke vrijheden. Uit de enquêtes blijkt dat het nationaal geluk in een land direct wordt beïnvloed door een index die meet hoe tolerant de bevolking is tegenover immigranten, homoseksuelen en mensen van verschillende rassen.
Het gelukscijfer bleef gelijk in veel traditioneel welvarende landen zoals Zwitserland, de Verenigde Staten en Noorwegen.
Nederland
Nederland kende de afgelopen vijfentwintig jaar een lichte stijging. Het gemiddelde cijfer in ons land ligt nu op 3.4 (tussen ‘gelukkig’ en ‘erg gelukkig’). De grootste dalers op de geluksranglijst zijn Zimbabwe en Georgië.
Reageer op dit bericht