Elk punt op een drukke straat kan wel 50.000 keer per dag belopen worden, stel je eens voor dat je al deze voetstappen in energie kunt omzetten!
Een nieuw product dat ontworpen is door Laurence Kemball-Cook, de directeur van Pavegen Systems Ltd, kan dit! Met een kleine buiging in het trottoir van 5mm kan het trottoir kinetische energie absorberen van de voetstappen. Er wordt hierdoor 2.1 watt aan elektriciteit per uur gegenereerd.
Telkens als er op een rubbere Pavegen tegel wordt gestapt buigt deze in, dit zorgt voor kinetische energie dat opgeslagen kan worden in batterijen of het kan direct doorgestuurd worden naar straatlichten of informatie displays en nog vele andere dingen. Vijf van deze platen op straat kunnen genoeg energie generen om een bushalte een nacht volledig van licht te voorzien. Maar er zijn ook nog andere toepassingen. Wanneer het uitgebreid wordt naar
privé ruimtes heeft het systeem potentie om computers, deuren, koelkasten, kaart automaten, magnetrons…et cetera te voorzien van energie. Afhankelijk van het gebruik van dit systeem kan de terugverdien periode zo kort zijn als 1 jaar, en elke Pavegen heeft een levensduur van ongeveer 5 jaar, ofwel 20 miljoen stappen.
De plaat is gemaakt van roestvrij staal en gerecycled materiaal, het oppervlak (dat in verschillende kleuren beschikbaar is) van de plaat bevat rubber van oude autobanden, de interne componenten zijn gemaakt van gerecycled aluminium. Wanneer iemand op de plaat stapt geeft deze licht (5% van alle energie die gegenereerd wordt) – dit zorgt er niet alleen voor dat de voetganger bedankt wordt voor zijn bijdrage, maar het stimuleert ook een duurzame houding en een besef dat energie gemaakt wordt door iedereen die op de plaat stapt. (Via Inhabitat)
februari 15th, 2012 om
jongens ik doe met een groepje een project en we hadden een goed idee waar zo’n ding voor nodig is kan iemand vertellen hoe duur ze zijn en waar je ze kan kopen.
november 7th, 2012 om
2.1 watt per uur.. Ze kunnen beter investeren in zonneenergie innovaties of andere duurzame energie. Dit zet geen zoden aan de dijk.